Utama > Uncategorized > 040#: Mac lalu..

040#: Mac lalu..

Assalamualaikum,

Pertama sekali, saya hendak minta maaf kerana sudah hampir sebulan saya tidak mengupdate blog ini.. maklumlah orang sibuklah katakan…

Sepanjang perjalanan Mac yang lepas, telah banyak aktiviti-akitviti yang telah dilakukan.. (semasa di SMKAP)..

Keputusan ujian 1 SMKAP.. (hehe masih belajar di sekolah), Lawatan BADAR SMKAP mengunjungi BADAR SHAMS, Lawatan penanda aras SMKAP ke SMKA Sharifah Rodziah dan SM Sains Muzaffar Shah, MTAQ peringkat sekolah dan banyak lagi..

Huh, macam-macam..

Seperkara yang saya mahu kongsi bersama para pembaca sekalian adalah tentang sistem negara bangsa..

Pasa mulanya, terasa berat di hati ini mahu membicarakan tentang hali ini. tetapi, apabila dipendam, rasa tidak seronok pula. Baiklah NEGARA BANGSA…

Perasan atau tidak, sistem negara mengikut bangsa merupakan salah satu senjata yang digunakan secara propaganda untuk memecahbelahkan umat Islam oleh negara-negara barat sejak zaman penjajahan dahulukala.. Minta maaf saya cakap tentang hal ini.. Hal ini kerana, Agama Islam tidak pernah menganjurkan sistem bersatu mengikut bangsa-bangsa tertentu sahaja. Tetapi Islam menganjurkan semua umatnya tidak kira daripada mana-mana bangsa atau keturunan supaya bersatu..

Sistem negara bangsa sebenarnya telah menghalang perpaduan antara kaum yang mempunyai agama yang sama seperti india-muslim dan cina-muslim sepertimana yang sedang berlaku di Malaysia hari ini.. Pada zahirnya kita melihat kesatuan sesama kaum terbentuk tidak kira dimana sahaja. Tetapi, secara diam-diam masih ada beberapa pihak yang bersuara di sebalik tabir menyatakan rasa tidak puas hati dengan pimpinan mengikut bangsa ini..

Jika kita melihat orang melayu sebagai simbol kekuatan Islam di Malaysia pada masa kini, saya tidak bersetuju dengan pendapat ini kerana jika kita fikir-fikirkan kembali, sampai bila Islam akan diterajui oleh orang melayu sahaja? Sedar atau tidak, kekuatan Islam sekarang sebenarnya juga telah disumbangkan oleh para mualaf yang memeluk Islam tanpa mengira bangsa atau keturunan.. Adilkah kiranya kita hanya menganggap semua orang Islam itu Melayu di Malaysia ini??

Saya tidak sempat untuk menulis dengan lebih lanjut tentang perkara ini keran kesuntukan masa.. Tetapi jika sesiapa mempunyai cadangan atau pandangan , marilah kita berkongsi bersama-sama…

WaAllahua’lam..  🙂

Advertisements
Kategori:Uncategorized
 1. 25 Mei 2013 at 4:24 am

  I seriously love your blog.. Very nice colors & theme.

  Did you make this web site yourself? Please reply back
  as I’m planning to create my very own site and want to know where you got this from or exactly what the theme is named. Appreciate it!

 2. 18 Julai 2013 at 6:00 am

  If you experience these side effects are serious side effects
  of surgery as well as bile duct or paruresis london gallbladder infections.

  A woman’s supply of estrogen comes 90% from her ovaries, and when tumours exist they are often overlooked.

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: