Utama > Uncategorized > 032#: Post khas untuk rakan2 form 4 SMKA Pedas 2009…

032#: Post khas untuk rakan2 form 4 SMKA Pedas 2009…

Petikan daripada bulletin di myspace yang saya siarkan…

(KLIK DI SINI UNTUK KE BULLETIN MYSPACE tu.. dan pastikan anda telah mebuka akaun myspace anda..)

Tapi kalau x boleh bukak myspace, boleh bace petikan di bawah nih. Same sahaje..

Petikannya:

Assalamualaikum,,
ni faiz a.k.a ceb, kenal kan?

aku cume nak tnye korang ni sume….
APe cer kite ni ar….
aku nak bukak satu kisah lame ar…

Ingat x dulu2, mase kite sume F3 mse taun lpas…
mse tu orag yang paling bersemangat nak melakukan peubahan kat smkap nih first skali abg mohamad mohsin. (hehehe). pastu pojan. (hehe) pastu tapai and so on….
Dulu kite ader lantik sorang ketua..
mule shak.. tapi ramai x stuju sgt..
last2 kite pilih ktua yang baru bile shak pinda MTD..
kite gelar ktua kita tu YB Tapai… (ontahlah, ni budak2 ni yang kobar kat aku)..

pastu, muncul lak satu jemaah… mse tu semangat kite sume ni membara…
first time.. aku tengok korang camtu…

mse tu, muncullah kabinet bayangan.. yang diterajui oleh tapai dan atin…
ape2 jer masalah, kite cepat nak setelkan….
mse tu sume mcm btul2 pikir masalah umat (bak kate syawal ar)…

Kesatuan kite x dapt dipertikai, sampai ader mase tu gadoh ngan F5 sbb x pueh hati…
Ikatan ukhuwah kite amat erat…
aku ingat lagi mse f4 kondak program hari guru..

mse tu memang ramai2 bagi support..
ader yang sanggup x tido mlm semate mate nak siapkan video klip untuk ckgu.. (tapi malangnyer x dpt ditanyangkan walaupun da gadoh ngan ckgu and apai)..

Semangat KITA SEMUA mse tu memang hebat..

TETAPI….

dalam ketaksuban kite nak menyetelkan masalah tu…
ade beberapa ketika kiter nih terlalai…

ader ar, satu mse nih…
budak2 F2 nih kantoi rokok…
pastu kite pun reramai ar…
lepak kat dorm 5 mlm2 tu…
FUNGSI ar kan…

pastu, ntah cmne tah…
ckgu dpt tau…
ader ar dlm 17 org nih kne panggil..

pastu…. x yah citer ar…
korang sendiri da tau…

bondo yang den nak bagitau nih…
sobonar eh..
KITA Sekarang nih….

perangai kita, sikap kita, attitude kiterr…
taun dpn kite f5…
nk SPM…
mse tu da sbuk ngan nk blaja..
tapi kalo nk blaja mesti ader disiplin….
btol x??

tapi, sejak akhir2 nih…
kite sendiri sebenarnyer..
nampak apa masalah yang berlaku dlm kalangan kite sendiri…
tapi…
x ramai yang nk btulkan…
cube ar korang pikir….
anggap ar perangai skola tu sebagai ujian…
kalo korang anggap bebanan..
perkare itu akan mebebankan korang…

korang nak SPM nih..
x kan dekat nak trial baru nak insaf???…
please ar…
ubah ar perangai korang nih….

Aku buat buletin nih sebab aku risau kan korang…
aku sayang kawan2 aku…
aku x nak ader dalam kalangan kengkawan aku yang gagal dalam hidup nih…
aku sayang korang…..

hidup kite nih skali jer…
yang menentukan mse depan kiter nih…
perangai kite mse remaje nih ar…

kalo sikap kite nih x diubah…
cmtu jer lah perangai kiter sampai dewase kelak….

aku seru skali lagi ar…
kat korang sume nih….
hidupkanlah kembali…
kite punyer ukhuwah yang positif nih…

ubah sikap and perangai kiter..
hidup ni x lame…

kalo kite tau perangai kiter ni x berape nak mnyenangkan orang lain…
ubah lah kepade yang lebih baik…
kerane setiap amalan kite akan di tanya…
apo nak dijawab kalo amalan kite nih buruk??
sedangkan dah bnyak peringatan sudah diberi….


tu jer ar
catatan dari seorang sahabat….
yang runsing akan rakan2 nye..
WaAllahua’lam..

*Mintak maap lah kwn2 kalo aku ader buat silap kat korang yer…

*Jgn lupe tinggalkan komen skali..

Kt bawah nihh aku sertakan skali video bacth kiter nih…

komen skali tau….


Kategori:Uncategorized
  1. Haterbatch
    21 November 2009 at 9:19 am

    yeahhhhhahahahahah…. post la kat facebook sekali… kalo x reti tnye org yg geti… buat notes dan guna rss blog kau… yeaaehaheaheahehehahehaheahehaheahehahehaheae… from someone of your batch…

  2. amaD????
    21 November 2009 at 4:55 pm

    luahan ikhlas dari insan b’gelar shbt…renung2kan~

  3. ShaNez
    22 November 2009 at 3:40 pm

    salam prsahabatan buat warga form 4 ’09…
    teguran yg amat m’bina buat kta smua..
    sbnrnya ati nie sgt m’rindui bumi pedas
    y amt b’jsa & xnk smkap d’rnthkan oleh
    anasir2 yg x spatutnya hadir.. mohon agar
    batch frm 4 ’09 dpt ddk b’mesyuarah dlm
    m’mikirkn prkara yg t’baik utk m’jana kmbali
    semangat jihad utk m’ngubh smkap agar m’jadi
    lbh baik utk generasi islam akn dtg..
    klu ada yg nk b’hbg,d’srtakan e-mail
    hanisaunilieyana_93@yahoo.com

  4. realitihidupku
    22 November 2009 at 3:48 pm

    Assalamualaikum,

    terima kasih kepada para pembaca kerana tinggalkan komen dlm blognih…

    Cume nyer saya masih menunggu komen daripada rakan2 yang saya maksudkan dalam artikel atas ini untuk meninggalkan komen2 mereka….

    COME ON lah kengkawan….

  5. Akmal Hakim
    22 November 2009 at 5:03 pm

    A very apparent quote, projected from a sincere heart. This is not a destructive thought, but a constructive voice instead.

    I remember a quote saying
    “We all see apple falling down, but only Newton ask’why?'”

    This makes me concern, to ask a very simple question from my fellow junior here, WHY?

    But I couldn’t find the answer, unless you yourself answer first the question.

    My dear fellow juniors,

    The problem is very simple. Don’t you think how subjugated mind we have back then? We have seniors that keep doing that back through the time. They do that because they don’t think much for what they did. Is it wrong or is it just OK?

    Because lots of people doing the same thing all the years, past trough decades (even now we’re reaching our goal of 2010), it’s like…. so miserable.. WHY the same mistakes happen again?

    That’s why we should think WHY. WHY they could did and WHY we would did.

    What ever it is, let bygone be bygone. NEVER do the same mistakes, turn it into a stepping stone of change. InshaAllah, we’ll keep growing and stop the common ritual of bullying afterwards..

    wslm..

  6. pqa kama
    23 November 2009 at 5:20 am

    salam…
    ak sdey ngan batch sndri 4 this year…mcm2 b’laku…spe2 yg t’libat la paling merasainya kn…
    btul x?ntah la,ak pn x tw nk ckp cmne…biar la..kte btulkn dri sndri dlu skati org len la nk ckp pe….dri sndri,org t’dkat n Allah je tw…pape pn tnaikn la kwajipan kpd ibu bapa…1st skali mak ayh anta kte untuk jd org yg b’jye…d smping 2 kte sme2 ad tugasan tmbhn untuk mmbntu skola…tp kpd kwn2 ku, pst kn la dri mu da b’jye tnaikn kwajipan kpd ibu bapa sblm mmbuat tgsn2 tmbhn…igt la kwn2 ku…taun dpn da exam SPM…jgn la kte leka mmbuat tgsan t’sebut shingga menganggu utk tnaikan kwajipan yang utama…thanks 4 da tazkirah…bley gk insaf kn dri…

  7. ShaNez
    25 November 2009 at 3:09 pm

    salam sahabat sekalian.
    ap yg pka kama ckp 2 ada btlnya…
    kdg kala kta xprasan ap slh kta n bla org da tgr
    xpecially dr shbt t’dkt sndr,2 b’mkna kta ada wat
    slp n depa sygkn kta sbb 2 depa tegur kta..
    ..trima ngn ati t’bka n LAKUKAN PERUBAHAN !!!!

    ingt,Allah da plh kta msk skul agama tuk bnt
    naikkn kmbali k’gemilangn ad-din ISLAM..jgn
    sia2 kn peluang yg Allah da bg dpn mata..

    tugas kta kt dunia ni ada 3:
    1)’abidullah
    2)khalifatullah
    3)da’iullah
    d’fardhukn ats kta tuk tunaikn sme tgsn ni..

    tp yg plg pntg nk ingtkn kt cnie SOLAT kta mcm mne?
    muhasabah blk kualiti SOLAT kita.hanya kta sndri yg
    tau kualiti solat kta cmne..klu ada mslh rujuk blk
    SOLAT kta cmne..bg pmmpn smkapian,bnykkn qiam n
    puasa sunat..e2 k’kuatn dlmn bg seorg pmmpn..bg yg
    d’pmpn pun amlkn qiam n puasa sunat dan yg plg pntg
    cba lpgkn ati dgn pmmpn n trima dgn seadanya nsht n
    tgrn pmmpn..klu ada xpuas ati trs jmp ngn pmmpn 2 jgn
    hebohkn dlu prkra 2 then bru gtau pmmpn 2..cba tkrkn
    bdaya -ve kpd bdaya yg +ve..WASSALAM

  8. realitihidupku
    26 November 2009 at 3:42 am

    Thanks for all the motivational support from the commentators…

  9. 26 November 2009 at 5:49 pm

    salam ziarah ,
    maaf menyibuk , nampak untuk form 2 batch korg , tp alang2 dah lalu , nak jugak singgah .. Alhamdulilah , bace post ne , ade juga yang sedar akan keadaan diri, well, biasanya hidup berkumpulan ne , memang ade keadaan begitu, masing2 berkobar2 , plus taksub dgn kumpulan sendiri , akak cakap ne, bukan atas dasar ape yg jd kat korg , tp time batch akak dlu pon ade situasi mcm neh, jgn risau akak penah juga melaluinya,papepon dalam apa-apa keadaan , kematangan serta berfikiran jauh tue amat penting , at least salah seorang akan memperingatkan ahli kumpulan akan arah tuju tujuan korang, batas-batas perbuatan..
    realiti kehidupan,
    sebenarnye situasi yang dihidapi ini , bukan ade disekolah saje , di tempat lain juga ada, malahan akak di universiti ne pon ade melalui situasi yang sama macam anda ini, tujuan nak bagi komen neh, khas untuk en realiti kehidupan , selepas ini , kalau ada situasi seperti ini berlaku , semoga kamulah yang menjadi orang yang berfikiran matang dan terbuka .Papepon , bukan nak sibuk2 pasal batch kamu ne, cuma sekadar berkongsi , dunia ini luas, banyak yang kite tak tahu , dan bakal tahu .. wallahua’lam .. (^-^)

  10. realitihidupku
    27 November 2009 at 4:22 am

    thanks kak husna

  11. Afiqh Mahmad
    28 November 2009 at 8:17 am

    salam…mula2 skali aq nk ucp tima ksh atas nasihat ko..
    bgus sume nsht ko kt batch kite..
    yg aq nmpk batch kite skrang ni dh xcm dulu…
    bg pndpt aq kite sume dh xsaling melengkapi antare satu same len..ps2 xde sikap kesefahaman antare kite..
    yg aq p’hatikn taun ni mmg bnyk mslh kt form kite..
    antare kite xde saling bntu mmbntu..bg aq ade sstgh tu pikir hal dia je..xpikir org kt sekeliling dia..
    taun dpn kite nk pimpin adk2 kt skola..tmbh lg taun dpn ade outsider…aq hrp sgt mslh yg b’laku taun ni djdkn teladan kt kite tok jd lbh yg t’bek pd mase hdpn..
    aq yakin kite akn lbh sempurna lps ni..mungkin ujian yg Allah bg kite ni hnya p’mulaan..mugkn lbh bnyk yg dberiNya akn dtg..insyaAllah akn dtg kite lbh b’sedia…
    ksmptn ni aq nk minta maaf dr ujung rmbut smpai ujung kaki atas kesilapan aq kt korang sume..
    aq hnya insan biasa yg mempunyai kelemahan dan kekuatan..aq mntk halal segala nye…
    aq syg sgt2 kt batch kite..
    KITE BOLEH!!!!!!ingt 11 a+ milik kite sume…AMIN….

  12. Akmal Hakim
    30 November 2009 at 11:55 am

    My dear fellow brothers, sisters,

    Apa yang kalian perlu lihat selepas ini adalah peluang yang ada. Itu yang perlu difokuskan. Buat apa mencari atau mengkaji masalah yang bakal mendatang.

    Bagaimana masalah yang dirasakan itu tidak datang?

    Andaikata kalian anggap dengan ada ‘outsider’ yang bakal datang akan merosakkan institusi sahsiah kalian. Siapakah mereka yang mampu membuat seperti itu?

    Atau kalian sendiri yang memilih untuk merosakkan sahsiah kalian?

    Usah fikirkan.

    Yang perlu difikirkan sekarang adalah peluang dakwah yang kalian akan bawa. Ingatlah, kalau SMKA Pedas mampu membawa orang-orang luar masuk ke dalam SMKA Pedas untuk berkongsi medan tarbiyah ini, kenapa tidak?

    Adakah SMKA Pedas dengan semberono membawa mereka di luar itu tanpa ditapis latar belakang mereka? Atau adakah yang akhlak kronik, teringin benar ingin masuk ke sekolah agama, yang mungkin beria-ia merosakkan kalian?

    Atau hanya kalian yang menganggap orang luar yang datang akan membawa pencetus masalah pada bumi SMKA Pedas? Dan mungkin kalian mulai ‘surrender’ dengan fenomena akhlak muslim sekarang?

    La tahzan ya ikhwah!

    Innallaha ma’ana.

    Tukarkan masalah kalian kepada peluang. InsyaAllah khair.. =)

  13. realitihidupku
    30 November 2009 at 2:52 pm

    Insyaallah…
    we’ll try our best..

  14. anonymous_93
    25 Disember 2009 at 3:43 pm

    peace be upon u..
    dis is some1 anonymous send dis mcg 2 me..
    read it,, ample of advice..

    ” sometimes our life is full of hardness n very hard 2 face, but u know? da most difficult person 2 face in life is urself.
    N… a grateful heart is da cure 4 lonelines:
    N… trivialities can accumulate 2 an imprtant episode in our life..
    kind deeds bring go0d returns,
    N… Wisdom is 2 understand da world is ever changing,,
    sometimes,, danger bring us true frens,
    by da way, u should hold on 2 ur beleif, then u will overcome difficulities…”
    God Will
    dats all:)

  15. aireensamirah
    28 Disember 2009 at 4:26 am

    salam alaik..

    lambat sungguh akak baca post ni,
    tapi apa pun, cuma mahu bg semangat pd korg sblm memulakan sesi persekolahan baru thn depan ye..

    akak dengar banyak cerita, dari f4 dan f5 sbb ini batch yg paling rapat dgn akak..

    akak mungkin faham situasi korang sbb akak pun pernah melalui keadaan mcm tu..
    bila perkara macam ni jadi, sepatutnya kita ambil iktibar, belajar dari kesalahan,
    bukan belajar menyalahkan orang..
    marah cikgu, boikot sekolah, tak mau masuk tu, masuk ni..

    akak boleh cakap, korang sangatlah rugi kalau buat keputusan mcm ni sbb korg hanya merugikan diri sendiri, bukan org lain..
    sekolah tak rugi apa, sbb ramai lg boleh masuk, tp korg yg sia2kan peluang yg ada..

    bagus utk bertanggungjawab, dan itu mmg tugas kita sbg pemimpin cuma yg perlu kita ingat jangan sampai taksub organisasi..
    kita mmg perlu ada organisasi, tapi kalau da terlalu taksub dengan smgt batch dan organisasi, akhirnya cuma membawa padah..
    yg salah dibela, yg benar dipersalahkan..

    pentingkan apa yang penting,
    sedar tanggungjawab utama korg utk berada di sekolah..
    untuk belajar dan belajar..bukan setaka belajar akademik, tapi belajar dengan setiap elemen yang ada di bumi Pedas..
    terlalu banyak mutiara yang harus korg kutip sebelum meninggalkan bumi pedas..
    jangan sia2kan masa untuk berbincang kosong tanpa tindakan..
    yang penting adalah tindakan, bukan perjumpaan..

    sudah masak benar dengan budaya pedas ni,
    ubahlah budaya yg tidak elok..
    akak setuju dengan akmal hakim, outsider bukan bermakna sekolah akan makin teruk, tapi yg berada di dalam sekolah sendiri tu puncanya..
    berubahlah dan cubalah untuk mengubah mereka sang outsider kerana korang pastinya lebih mempopulasi bumi smkap..

    akak ucapkan selamat berjaya untuk korg..
    teringin sekali menolong, namun apakan daya..

    korang mesti boleh la..
    gambatte!

  16. realitihidupku
    28 Disember 2009 at 4:29 am

    InsyaAllah….

  17. aireensamirah
    28 Disember 2009 at 4:30 am

    ehmm…

    maaf kalau kata2 macam kasar,
    akak cuma korg sedar yg kdg kala kita bertindak terlalu mengikut perasaan..

    yang penting, look forward, and forget about the past..
    past is past, future is what we should focus for..

    dengan pertolongan Allah,
    insyaAllah, segala niat baik kita akan menjadi kenyataan..

    good luck🙂

    sekali lagi maaf dipohon..

  18. 17 Januari 2010 at 12:17 am

    salam

    rakan2 sekolah mmg x dpt nk lupekan,sampai bile2

    rakan2 skola smka adelah yg plg bez,sebab sume berasal daripade negeri yg same!so,jgn putus bond tu sampai bile2 k?

    saye mmg respek sgt2 batch korg.pemikiran korang mmg tgi.korang la batch 1st yg aku taw wat majlis kepimpinan tanpe disuruh.mmg bagus sangat2 tindakan tu.

    akhir kata,keep it up with ur work n frenship.u guys r always make me proud.

    salam

  19. realitihidupku
    17 Januari 2010 at 4:04 am

    Waalaikumussalam,

    Thank you for the support abg ariff sulaiman..!!

  20. syaz
    22 Mei 2010 at 3:37 am

    salam,,

    hurm,, aq mmg rndukn batch kite yg dlu,,ble da ade yg protes,, sumenye hncur,, p xpe,, khidupn nh mmg pnuh dugaan,, ni sume ujian dr Allah,, so aq harap batch kite ble jd cm dlu,, n lbh smgt lg drpd yg dlu,, aq syg sgt batch 93,, hope so kite sume brjye kecapi hrpn sume org,,skian,, wassalam,,

  21. 27 September 2012 at 8:45 am

    I’m more than happy to discover this page. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every bit of it and I have you book marked to see new information in your web site.

  22. 10 Oktober 2012 at 10:54 am

    Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other websites?
    I have a blog based on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information.
    I know my viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested,
    feel free to shoot me an e-mail.

  23. 3 Mei 2013 at 4:31 am

    Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as
    well as the content!

  24. 20 Jun 2013 at 5:39 pm

    Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However
    I am having issues with your RSS. I don’t understand why I can’t
    join it. Is there anyone else having the same RSS issues?
    Anyone that knows the answer will you kindly respond?
    Thanx!!

  25. 1 Julai 2013 at 12:02 pm

    You can use personal finance company to increase
    or protect your wealth from availing the services of such companies.
    Firm’s will continue to be successful in their investment decisions as long as they pursue projects where their internal rate of return is more than the market rate of return and the Net Present Value of the investment is greater than zero. Credit Reporting Agencies Gather Information that the Courts Have not Yet Acted upon.

  26. 1 Ogos 2013 at 8:32 am

    A massive open online course. Freasyway is an online course aimed at
    large-scale interactive participation and open access via the web.
    http://www.freasyway.com or http://edu.freasyway.
    com

    In addition to traditional course materials such as videos, readings, and problem sets, Freasyway provide
    interactive user forums, Sosharing wall, class way that help build a community
    for the students, professors etc. Freasyway
    are a recent development in distance education.
    Features associated with early Freasyway, such as open
    licensing of content, open structure and learning goals, and connectivism may not be present in all Freasyway projects.

    List of free online courses. Freasyway offered the
    best initiatives.‎ Freasyway Top Jobs office, The Student Employment works with faculty
    and international partners, the community,
    and all University departments in many countries
    to create term-time and summer employment.

    creates and provides quality, innovative online learning opportunities to anyone who wants to improve the technology,
    literacy and math skills needed to be successful in both work and life.
    By delivering over 5790.000 different lessons to millions of people in over 360 countries and territories ABSOLUTELY FREE, Freasyway is a worldwide leader
    in online education.
    View one tutorial. Complete a whole class. We believe there’s freedom in the ability to learn what you want, when you want, regardless of income or circumstances. Here you can watch the video http://www.youtube.com/watch?v=aCl8yHuAbHo

    View one tutorial. Complete a whole class. We believe there’s freedom in the ability to learn what you want, when you
    want, regardless of income or circumstances.

    Freasyway educational content online, Creates New Approach within Math Program
    Freasyway multimedia learning, technology-enhanced learning

    Freasyway Manager allows you to easily manage and supervise the online learning
    activity of your learners/students. Teachers, trainers, tutors, and
    HR managers
    Learning resources for adults, children, parents and teachers:
    find online courses, video clips, educational games and revision activities.

    Learning resources for everyone. Learning resources
    for home and school, Online learning, support and advice.
    Free online courses from the world’s leading universities. …
    To start learning 40 foreign languages, please see our extensive collection called Learn Languages brings together high-quality cultural & educational media for the worldwide lifelong learning community. Freasyway Friends Network is an social connection developed for provides a simple way to represent human relationships using links. Freasyway Friends Network enables web authors to indicate relationships to the people in their blogrolls by adding one or more keywords as the rel attribute to their links.
    Freasyway Sosharing a powerful social network modelling tool. It also has the great advantage of simplicity: there is no need of any special skills to use it, except curiosity!

    This tool is used in a large number of contexts, which is why it took us to heart to propose a guide, fit to a wide audience.
    We offer a tutorial based on your own data from Freasyway, which obviously can be used with various kinds of data!
    Freasyway, Friends network mapping. The Difference Between Networking and Making Friends | The Daily. The Difference Between Networking and Making Friends
    Freasyway contact sharing, networking and making friends look pretty similar. You’re meeting new people, finding common interests, and hoping that the relationship will continue.
    Freasyway Networking is about building rapport, having substantive conversations, and finding commonalities with other professionals in a limited amount of time. Yes, it’s an opportunity to connect with others—but it’s more about advancing your professional goals than it is about getting people to like you or boosting your social scene.

  27. 5 Ogos 2013 at 10:17 am

    Great post.

  28. 18 Ogos 2013 at 12:08 pm

    I comment whenever I appreciate a article on a website or if I have
    something to add to the conversation. Usually
    it’s caused by the sincerness communicated in the article I looked at. And on this article 032#: Post khas untuk rakan2 form 4 SMKA Pedas 2009 | Realiti Hidupku. I was moved enough to leave a thought😉 I actually do have some questions for you if it’s allright.

    Is it only me or do some of these remarks look like
    written by brain dead folks?😛 And, if you are posting at
    other sites, I’d like to follow you. Could you list the complete urls of your shared sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: