Utama > Uncategorized > 024#:Menangisi Kematian Seorang Artis?

024#:Menangisi Kematian Seorang Artis?

Michael JacksonBulan Jun lepas telah diisi dengan dua berita kematian tokoh dunia yang berbeda: Michael Jackson dan Fathi Yakan. Kedua-duanya dikenali ramai orang, namun faktanya, orang Islam lebih banyak meratapi kepergian Michael Jackson daripada kehilangan seorang ulama besarnya.

Michael Jackson, dikenal dengan sebutan “King of Pop” diberitakan meninggal kerana serangan jantung di rumah sakit UCLA Medical Center di Los Angeles.

Beliau meninggal pada usia 50 tahun. Hingga pada saat ini, penyebab kematiannya sendiri masih dalam keadaan tidak tahu puncanya. Ketika dibawa oleh petugas kesihatan pemadam kebakaran Los Angeles, ia diberitakan sudah tidak bernafas.

Pada tahun 1980an, ia sangat terkenal dan mendominasi bisnes muzik dunia. Albumnya yang berjudul “Thriller” pada tahun 1982 terjual sebanyak 50 juta salinan di seluruh dunia dan menjadikannya sebagai salah seorang orang yang terkaya di dunia. Pada awal 90an, ia mengganti rupa dan bentuk tubuhnya, dari seorang kulit hitam menjadi kulit putih, menurusi pembedahan plastik. Pada pertengahan 90an, ia sudah hampir kehilangan popularitas karena serbuan musik alternatif (grunge) dan albumnya yang disiapkan dengan peruntukan yang besar (Dangerous) tidak laris di pasaran.

Kehidupan Jackson dipenuhi dengan berbagai peristiwa aneh dan kontroversial. Setelah mengganti tubuhnya, dan ia menjadi ayu laksana perempuan, Jacko—panggilannya—juga terlibat kawin cerai, diberitakan melakukan pelecehan seksual, aksi pembahayaan kepada anaknya sendiri, dan sebagainya. Pada tahun 2003, ia diberitakan masuk Islam mengikuti jejak abang kandungnya yang telah lebih dahulu memeluk Islam. Namun berita tentang Jacko dalam menjalankan syariat Islam sedikit sekali. Tahun 2009, ia diberitakan akan melakukan aksi come-back, namun ajal keburu menghampirinya, seperti yang diberitakan oleh MSNBC.

Berita kematian Michael Jackson langsung disambut gegap-gempita oleh masyarakat seluruh dunia. Termasuk juga orang-orang Islam. Mereka mengaku berbela sungkawa. Mereka menulis status yang mendalam di facebook milik mereka dan menyatakan sangat kehilangan Jacko.

Dr. Fathi YakanSementara pada Sabtu kemarin, seorang ulama besar Islam pun wafat. Ia adalah Fathi Yakan pengarang buku berjudul “Apa Erti Saya Memeluk Islam”. Fathi Yakan adalah tokoh pergerakan Islam yang buku-bukunya banyak dibaca dan menjadi referensi para aktivis pergerakan Islam Indonesia diawal-awal tahun 80-90an.

Syaikh Fathi Yakan seorang ulama Islam lahir pada tahun 1933 di Tripoli. Dia pernah menjawat jawatan sebagai ahli parlimen di Lebanon pada tahun 1992. Ia terlibat dalam kerja-kerja dakwah di Lebanon pada pertengahan tahun 1950 an dan merupakan pelopor pembentukan gerakan Islam disana. Syaikh Fathi Yakan juga tidak terlepas dari gerakan Ikhwanul Muslimin Mesir.

Salah satu bukunya yang cukup fenomenal yang terbit pada tahun 90an adalah Aids Haraky – sebuah buku yang banyak menyindir dan mengkritik gerakan-gerakan Islam yang terlalu banyak berbicara politik daripada Islam itu sendiri.

Sebaliknya, berita kematian Fathi Yakan ini mendapat tanggapan yang sepi dari dunia Islam. Banyak umat Islam yang tidak mengetahui kematian beliau. Bahkan ketika ditanya, banyak pula yang menjawab, “Fathi Yakan? Fathi Yakan siapa?”.  Fathi Yakan, didoakan oleh seantero dunia Islam. Jacko, ditangisi oleh penggemarnya.

WaAllahua’lam…

Advertisements
Kategori:Uncategorized
 1. 16 Ogos 2009 at 5:38 am

  assalamualaikum!

  Good Job…

 2. aque mizummy
  25 Oktober 2009 at 6:34 am

  betol,betol,betol

 3. hamba allah
  23 November 2009 at 3:30 pm

  ya benar…ana sngt brsetuju…masyarkt lbh meratapi insn yg x dpt mmbimbing mrk kesyurga brbnding ulama yg sntiasa mengajk kita ke jln yg benr…

 4. umar-smkap
  10 Februari 2010 at 8:12 am

  inila realiti umat islam skrg..

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: