Arkib

Archive for Ogos 2009

027#:True Muslim Life

30 Ogos 2009 3 comments

Assalamualaikum…

Video hanya sekadar merehat minda. Video ini telah ditayangkan semasa Program Semai Mesra- ISMA-Australia yang bertajuk: Baca selanjutnya…

Kategori:Uncategorized

026#: Ramadhan….

26 Ogos 2009 3 comments

Assalamualaikum w.b.t.

Sudah lama rasanya tak menulis sendiri dalam blog ni. Buat pengetahuan pembaca, kebanyakan artikel-artikel sebelum ini dicopy dari website-website lain. Entahlah… Nak kata tak ada mase tak juga. Walau apa pun sekurang-kurangnya dapat saya dapat berkongsi beberapa ilmu yang saya paparkan dalam blog ini.

Ramadhan kali ini mengingatkan saya beberapa peristiwa Ramadhan yang lalu. Antaranya, kisah kelahiran adik saya yang kelima. Adam namanya Baca selanjutnya…

Kategori:Uncategorized

025#: Perang Badar

24 Ogos 2009 1 komen

Perang Badar

  • Berlaku pada 17 Ramadhan tahun 2 Hijrah bersamaan 15 March 624 Masihi
  1. Ketibaan orang-orang muslimin di kawasan Badar.
  2. Disini berkumpulnya tentera Islam ketika sampai berhampiran dengan kawasan Badar.
  3. Pada malam peperangan berlaku Rasulullah S.A.W telah mengutuskan beberapa orang tenteranya untuk menguasai tempat mata air. Baca selanjutnya…
Kategori:Uncategorized

024#:Menangisi Kematian Seorang Artis?

15 Ogos 2009 4 comments

Michael JacksonBulan Jun lepas telah diisi dengan dua berita kematian tokoh dunia yang berbeda: Michael Jackson dan Fathi Yakan. Kedua-duanya dikenali ramai orang, namun faktanya, orang Islam lebih banyak meratapi kepergian Michael Jackson daripada kehilangan seorang ulama besarnya.

Michael Jackson, dikenal dengan sebutan “King of Pop” diberitakan meninggal kerana serangan jantung di rumah sakit UCLA Medical Center di Los Angeles.

Baca selanjutnya…

Kategori:Uncategorized

023#: Innalillah… Ust. Asri..

15 Ogos 2009 2 comments

Mohamad-Asri-rabbani

Adapted from: murai.com.my

KUALA LUMPUR, 13 OGOS 2009: Bukan sekadar serangan jantung, Allahyarham Ustaz Mohd Asri, 40, yang telah menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 11 pagi tadi terlebih dahulu didapati mengalami sakit tekak dan muntah awal pagi ini. Baca selanjutnya…

Kategori:Uncategorized

022#:Realiti Pemuda : Antara Khalifah Dan Robot

>By: Shazwan al-Muhandith< From: http://dakwah.info/

:165. Dan Dia lah Yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya Yang lain beberapa darjat, kerana ia hendak menguji kamu pada apa Yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya Tuhanmu amatlah cepat azab seksaNya, dan Sesungguhnya ia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

2:30. Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu Dengan berkata): “Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang Yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal Kami sentiasa bertasbih Dengan memujiMu dan mensucikanMu?”. Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa Yang kamu tidak mengetahuinya”.

Allah lah yang telah meninggikan darjat manusia yang hina dan lemah ini dengan mengangkat statusnya sebagai khalifah di muka bumi ini, dan sebagai khalifah, Allah telah mengurniakan perlbagai nikmat dan rezeki kepada manusia agar mereka dapat melaksanakan tugas kekhalifahan itu dengan sempurna dan baik. Dan ingatlah bahawa sesungguhnya segala kurniaan dan rezeki itu tidak lain hanyalah sebagai ujian kepada manusia.

Baca selanjutnya…

Kategori:Uncategorized